KITCHEN DESIGN – ALLERTON BRADFORD

Located in the small village of Allerton, Bradford, this grand Victorian home stands proud within its well groomed grounds. The house oozes beautiful, elaborate architecture and historic interior quirks.

EXCELLENCE IN SPACE

The main aim for this project was to move the kitchen to a completely different area of the house, the old location was compact with minimal light so we decided to move it to one of the grand reception rooms where the was abundant and the character of the house was apparent within all its interior decor. In the new location our clients wanted to achieve a family orientated room where cooking, dining and relaxing could all be done within one large open plan space.

Read More . . .

The cabinetry was to be modern with a classic twist; we wanted to juxtapose the old Victorian architecture and décor with modern day clean lines, something which the client was keen to accomplish. We designed a very modern, smooth shaker door with a slim outer rail profile; no grain was visible so it kept the sleek, contemporary approach. We chose to paint these doors in a Light grey which was then contrasted against the dark marine blue. Our client wanted to make a bold statement so we fused the cabinetry colour with a daring Farrow & Ball Pelt. No 254, a deep purple, which we applied to the walls, this really allowed the light grey cabinetry to leap from the walls and brought a warm feeling to the room.

Our client was determined to utilise texture in the room, we achieved this through the use of Mango wood, a very heavy textured wood from south Asia which exuberated great character. We created a bench seat for the integrated dining area, with end panels to the floor. We also used the wood to clad the inside of the breakfast bar area. Both areas brought great warmth and a real focal aspect to the room.

All cabinetry was brought to life with the use of the simple 30mm Polar blanc white quartz worktop with a square edge detail, to keep the clean lines apparent. With a large sink run and the vast L shaped preparation island there is definitely no shortage for worktop space. Behind the sink run we brought another texture to the room, an antique mirror splashback which worked perfectly with the Purple hue from the Farrow & Ball Pelt wall colour. The reflection from the splashback and the worktop allows the light to bounce around the room.

This kitchen is a colour and texture lovers dream, it defies the idea of conforming to one particular style and creates its own individuality, one which works perfectly for our clients everyday family life.

TESTIMONIAL

“Awaiting”
MR & MRS SHAAH

BESPOKE FEATURES

Appliances

Siemens – 2x Single pyrolytic ovens, 1x downdraft extractor, 1x 50/50 split integrated fridge/freezer, 1x integrated dishwasher.

Fisher & Paykel – 1x 90cm designer Gas Hob

Quooker – Fusion Boiling water tap with filtered water switch.

Unique Work surfaces

30mm square edged Polar Blanc Quartz with 100mm upstands. Creating a vast L shaped island run for preparation requirements and integrated breakfast bar for on looking guests. The unique Mango wood brings texture and warmth to contrast the quartz and cabinetry in order to create a beautiful bench seat with added storage beneath and cladding to the inside of the breakfast bar area.

Ergonomic Layout

This project had such a great design process; we spent a lot of time sourcing unique materials that would bring a wow factor to the room, whilst still achieving a contemporary feel through the cabinetry. Impact was the goal for this kitchen nothing was too bold, a unique space which was one of a kind which exemplified a family’s diverse personality. Storage was also key in this kitchen, we utilised the idea of more drawers than cupboards as they are much more accessible, the island was comprised of only drawers and hidden ones too, this created areas for cutlery, crockery and pans whilst also allowing for accessible small larder areas. We used clever internal storage solutions such as the Tall larder tandem pull out, which features an array of shelves and trays and also a hidden integrated bin pull out to keep out any clutter. Our ultimate aim was to create a bespoke space which could be utilised by the whole family at all times, but also allowed the family to express their own individual style.

OTHER BESPOKE PROJECTS

Bespoke Kitchen Design in Broseley, Shropshire

BROSELEY SHROPSHIRE

Bespoke Kitchen Design in Banstead, Surrey

BANSTEAD SURREY

Bespoke Bedroom Design in Lindley, Huddersfield

LINDLEY HUDDERSFIELD

TESTIMONIALS

LATEST BLOG