KITCHEN DESIGN – SCOTTON, NORTH YORKSHIRE

Located in the small village of Scotton this grand stone built old farm house has undergone a transformation in order to create an open, functional yet inviting living space for all the family to enjoy.

HEART OF THE HOME

Our clients were keen to combine the kitchen and dining into one multifunctional family space. We were able to achieve this by combining the two rooms with the addition of a small side extension which created one large open space which would become the new kitchen diner, a boot room and another downstairs toilet. Our client wanted an extension to provide not only extra space but also to incorporate a set of new Georgian windows on the eastern side of the property. The previous rooms lacked natural light, so by doing this, the room would be flooded with light.

Read More . . .

The cabinetry selected was our beautiful Victorian beaded In-frame Cabinetry, a solid ash door which was painted in Porcelain and Stone Grey, two of our standard colours based on the Farrow & Ball colour palette. We wanted the finish to co-inside with the elegant Georgian style of the property so the In-frame product worked perfectly with the character of the property. This kitchen was all about everyday family life and our client wanted to make sure this room became the heart of their home. We designed a central island which incorporated bar stool seating, but also the large dining table. We achieved this by creating a simple, yet elegant bench on the back of the island which became the seating for one half of the dining table, so it provided a space saving design but also a real prominent feature. Another focal feature has to be the colossal mantle canopy which stands proud over the new electric Aga, again keeping sympathetic to the cabinetry the mantle utilised the delicate Victorian cornice and detailing to provide a beautiful addition.

We tied all the cabinetry together using two different kinds of quartz. We used Regency quartz to the island which is a stone colour with light earthy veining, this provided the island with its own unique work surface. The remaining surfaces were dressed in Dakota a dark grey quartz which contrasted perfectly with the light porcelain cabinetry, making sure it retained some dominance in the room.

On the whole, this kitchen has provided the perfect family space which our client wanted. The central island provides informal, yet formal seating, creating the perfect balance for everyday living or dinner parties. The remaining cabinetry envelopes the island on all sides providing a multifunctional space which has been zoned, cooking, washing, breakfast pantry, laundry etc., every element has its own space which was meticulously planned with our client to provide them with their own ergonomic kitchen.

TESTIMONIAL

“We used Infinite Bespoke Interiors who were recommended to us through friends. Our new kitchen is now fitted and it looks amazing, even better than we hoped for. The quality of the cabinetry is brilliant and everything is really well planned out. Michael is an excellent designer and very professional. He had some great ideas and knew exactly what would work well for us as a family. He is also very approachable and a great person to work with. The team fitting the kitchen are also fantastic, their work is immaculate. Really cannot recommend them highly enough and a massive thank you to Michael and all the team.”
Mr & Mrs Day

BESPOKE FEATURES

Appliances

1x Electric Aga Range Cooker
1x Rigoletto Integrated canopy hood,
1x Hotpoint tall integrated fridge
1x Hotpoint tall integrated freezer
1x Hotpoint integrated Dishwasher
1x 60cm Wine Cooler.

Unique Work surfaces

30mm square edged Regency quartz to island. 30mm square edged Dakota quartz to remaining areas with 100mm up stands and quartz in all dresser cabinets. 1 beautiful antique mirrored splash back to mantle canopy.

Ergonomic Layout

The main aim for this kitchen was to create a dynamic family living space. Our clients brief was to create a family orientated space centralised around their wish of a large mantle canopy. We decided to design a space which had its own individual zones. There was a cooking zone, which housed the Aga, the large canopy, but also utilised clever storage in order to house spices, pots and pans, items which you would expect to find by the oven. There was then the refrigeration and freezer zone to house al the perishables which was stepped back from the wet zone. The wet zone housed the double ceramic sinks along with an integrated dishwasher and washing machine. To the right of this was the breakfast zone all hidden behind a bi-folding dresser cabinet, this housed the microwave, toaster and storage for everyday life making breakfast time a breeze. There was then the central island which provided ample prep work space, added storage and an integrated dining table. We integrated the dining table into the island in order to preserve space in the room. It also allowed the room to maintain great circulation and looks fantastic in the space, giving that ‘wow’ factor to the end design. Overall our clients were delighted with the outcome and the kitchen has integrated perfectly into their everyday lives.

OTHER BESPOKE PROJECTS

HETTON YORKSHIRE

BANSTEAD SURREY

Sutton Coldfield Bespoke Kitchen

LINDLEY HUDDERSFIELD

TESTIMONIALS

LATEST BLOG