KITCHEN DESIGN – HETTON NORTH YORKSHIRE

Located in the small Yorkshire Dales village of Hetton, this stunning Farmhouse has undergone a drastic renovation, adding a completely new wing dedicated to the heart of the home, the kitchen. The owners wanted to create a space that could be enjoyed, every day, by all the family at any given moment.

HEART OF THE HOME

The clients brief was to undertake the newly built extension and transform it into a truly exceptional family living area where they could cook, relax and undertake all aspects of their busy lives. The new extension consisted of one grand room with a double height apex, which really accentuated the amount of space on offer. With this in mind we aimed to create a kitchen design which was both proportional to the size of the room yet sympathetic to the functionality needs of our clients, to ensure the kitchen worked perfectly for them. We decided to undertake the idea of the ‘U’ shape design but incorporate it with a central island, providing both ample storage, yet dedicated working zones within the space.

Read More . . .

For the cabinetry we decided to utilise a modern shaker style door with a simple beading detail to the inside of the shaker panel. This was soft and modern but the shaker style was befitting to that of the existing charm of the Farm house. The doors were crafted from solid ash highlighting the prominent wood grain, thus showcasing the beauty of a true wood product. We painted the doors in two colours, ‘Light Grey’ for the majority of the cabinetry, then ‘Parisian Blue’ to allow the island & refrigeration sections to elevate their presence in the room, allowing the two contrasting colours to work in harmony.

We brought all the cabinetry aspects together using our Calcatta Neptune quartz work surface. Based on the Calcatta & Estuario Marbles of Italy, this work surface really evoked a sense of style to the rest of the room with deep veining and depth. Using this material created a ‘Wow’ factor splash back behind the Aga, again bringing a truly elegant feature to the room. The grey veining in the material worked perfectly with the selected dark grey of the large Aga.

The main feature of this kitchen was most definitely the large mantle which stood above the classic Aga range cooker. We utilised kiln dried aged Oak to bring a farmhouse feature to the mantle, linking it back to the heritage of the property. Overall the kitchen gained direct approval to the brief from our clients and achieved the perfect family hub which was their main goal. With dedicated zones and an abundance of space, the kitchen would never feel cramped or crowded, the children could relax at the island or the informal seating area and undertake their homework, whilst the adults could be cooking up a storm, uniting the family together in one space and achieving a real social family space.

TESTIMONIAL

“Awaiting”

BESPOKE FEATURES

Appliances

Aga – 1x Traditional Cast Iron 4 Oven Aga in Slate

Air Uno  – 1x Rigoletto Integrated Canopy Hood.

Bosch – 1x 60cm Integrated Dishwasher & 1x Integrated Microwave.

Beko – Clients Existing American Fridge/freezer.

Unique Work surfaces

30mm square edged Calcatta Neptune quartz with 100mm up stands with quartz to window cills & a full wall splashback behind the Aga.

Ergonomic Layout

Our ultimate aim for the kitchen was to create a dynamic family living space. We planned the kitchen around the new 4 Oven Aga range cooker, framing it by creating a large stepped mantle which gave the room a real focal point. We then teamed this with a large curved central island which would house breakfast bar seating and ample storage. Opposite this island was the refrigeration area with large larder units to either side. Opposite the island towards the window was the kitchen’s cleaning area where the sink & dishwasher was housed. Essentially the project was designed in zones. Zone 1 was the cooking zone, this was the back wall with the feature mantle. Zone 2 was the collection of all the wet aspects underneath the window creating a dedicated cleaning zone. Zone 3 was the refrigeration and the dry consumable storage in tall larders. Finally zone 4 was the large island housing seating and extra storage. With the idea of these zones in mind, circulation around the kitchen became much more efficient and organised with a continuous flow around the room. The kitchen worked out perfectly and directly matches the requirements of our clients brief, creating their own hub of the home.

OTHER BESPOKE PROJECTS

Bespoke Kitchen Design in Broseley, Shropshire

BROSELEY SHROPSHIRE

Bespoke Kitchen Design in Banstead, Surrey

BANSTEAD SURREY

Bespoke Bedroom Design in Lindley, Huddersfield

LINDLEY HUDDERSFIELD

TESTIMONIALS

LATEST BLOG