BEDROOM DESIGN – ROUNDHAY LEEDS YORKSHIRE

Located in the Victorian suburb of Roundhay, Leeds, this beautiful home is a ‘stone throw’ away from the famous Roundhay park. The owners wanted to really imprint their personality on their home and we worked together in order to deliver a palette of eclectic and intricate interior design.

HEART OF THE HOME

Our client wanted to transform three areas of their home that they felt lacked a sense of presence.. They wanted to imprint their own particular style in a way that was sympathetic to the character of the home, yet provided a deep impact and a real sense of our clients personal taste. We undertook transformation of the master dressing area, the downstairs snug & formal dining and finally an extension on the existing kitchen.

Read More . . .

For the master dressing room the brief was to create a twilight retreat, where our clients could escape to a world of relaxation and inner calm. For the cabinetry we wanted to achieve a sense of opulence so we opted to use dark Farrow & Ball Railings No. 31 to deliver a dark yet moody atmosphere, the cabinetry was crafted from solid Beech and was smooth painted. We incorporated mirrors into the crittle shaker style doors, which we had designed. The use of mirrors allowed the light to bounce around the room exaggerating the size and creating the illusion that it was much larger than it actually was. We incorporated detailed Edwardian cornice and step forward plinth to frame the units giving that feeling of luxury. We designed and constructed a bespoke dressing table which adopted the same style as the main wardrobes. For the internals of the cabinetry, we utilised solid walnut dovetails again to showcase the opulent brief. The whole room was then cladded in full height and half height panelling which was also painted in Farrow & Balls Railing No.31, this gave the room character and brought all the cabinetry together, allowing its own personal identity to be revealed.

The downstairs snug/dining needed a new configuration, we worked together with our clients in order to assess and determine the best course of action. We decided that the two circulation routes into the kitchen were no longer necessary as they only used one, so in order to make the snug a practical space we blocked up the secondary access route and replaced it with an inbuilt Edwardian style L shaped bookcase. Painted in a lava colour and accessorised with eccentric Edwardian cornice & plinth, the In-frame style bookcase created the perfect feature. For a luxurious finish, we used half height panelling, deep, dark and painted in Farrow & Ball Hague Blue No.30, all the way around the room to allow our clients personal taste to shine through and linking back to the Victorian style of the home. To complete the room, we painted the walls in two contrasting colours in order to give the room a new sense of life and vibrancy.

For the kitchen extension, our aim was to mimic the existing style of the house; so we opted for an in-frame coffee station constructed from solid ash which was then painted and matched to the existing dark colour on the opposing cabinetry. The area also incorporated solid dark walnut shelves with painted corbels which again was a classic detail linking back to the Victorian character of the property and providing a new storage space for our clients; creating a new zone, which would also become the home for the coffee machine and the Kitchen Aid mixer; providing a great addition to the kitchen which our clients were delighted with.

TESTIMONIAL

“Awaiting”

BESPOKE FEATURES

Unique Work surfaces

Dressing room and kitchen shelves –  Solid 40mm Black American Walnut with a Du Pont edging detail representative of Victorian character. Kitchen extension 30mm Technistone – Harmonia Yosemite quartz with 100mm stand.

Ergonomic Layout

The main aim for this overall transformation was to encapsulate our clients eclectic style whilst keeping a sympathetic eye for the surrounding Victorian architecture. We worked together in order to provide a comprehensive interior scheme which our clients were excited to see as they watched the project ‘come to life’. Re-evaluating the downstairs layout we were able to give our clients a new space which could be utilised fully, whilst also attaining extra storage and a new work zone in the kitchen. The upstairs retreat was planned meticulously in line with his and hers internal requirements, we incorporated compartments for t-shirts, shirts, dresses, jeans etc. in order to give each individual garment its own home. So by streamlining the internals we created a clever storage system which achieved more space for our clients so that they could get more clothes in than ever before! The overall project was a great success and has really transformed three areas of their home, providing them with not only personalised spaces but opulence and beauty that are still in keeping with the Victoria character.

OTHER BESPOKE PROJECTS

Bespoke Kitchen Design in Broseley, Shropshire

BROSELEY SHROPSHIRE

Bespoke Kitchen Design in Banstead, Surrey

BANSTEAD SURREY

Bespoke Bedroom Design in Lindley, Huddersfield

LINDLEY HUDDERSFIELD

TESTIMONIALS

LATEST BLOG